Hoppa till innehåll

Svettas du mycket i ansiktet? Så behandlar vi kraftig ansiktssvett

Att svettas mycket i ansiktet, pannan, hårbotten och huvudet kan kännas besvärligt och pinsamt. Svettningarna kan starkt reducera livskvaliteten, men det behöver faktiskt inte vara så. Det finns behandling som både är snabb och effektiv.

På Svettkliniken behandlar vi svettningar i ansiktet, hårbotten och huvudet med injektionsbehandling. Injektionerna ges ytligt i huden. För de flesta upphör svettningen i det närmaste helt inom en vecka. Effekten av en svettbehandling brukar hålla i sig 4-6 månader. Är du intresserad av en konsultation och/eller behandling av hyperhidros? Boka en tid direkt!

Varför svettas man i ansiktet och från huvudet?

Svettning är en naturlig funktion. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppsytan och vi har speciellt många i ansiktet, pannan och hårbotten. Svettning hjälper oss att kyla ned och hålla en stabil kroppstemperatur. När temperaturen når en viss nivå skickas signaler ut från hjärnan till svettkörtlarna via nervtrådar för att stimulera dessa till att utsöndra svett. Stress, oro, fysisk träning, vin och stark mat kan också stimulera till svettning.

De som har hyperhidros med svettningar i ansiktet eller huvudet har inte fler eller större svettkörtlar än andra, men antalet signalsubstanser som skickas ut från hjärnan via nervtrådar är större, vilket ökar svettproduktionen.

Orsaken till hyperhidros är inte fullt ut känd. Ofta debuterar symptomen i puberteten när hormoner påverkar svettkörtlarna. Det är vanligt att någon släkting också har liknande besvär med hyperhidros och svettas mycket i ansiktet och huvudet.

Besvär av svettningar i ansiktet och huvudet

Att svettas mycket i ansiktet, pannan, hårbotten och resten av huvudet kan kännas pinsamt. Svettningar i ansiktet kan uppfattas som tecken på att man är osäker och nervös.

Många vägrar att hålla presentationer eller tal eftersom det känns så påträngande. Håret blir blött direkt. Droppar av svett från pannan kan svida i ögonen. Sammantaget medför detta svårigheter i arbetslivet och andra sociala sammanhang.

Att svettas mycket i ansiktet kan ha allvarliga psykosociala konsekvenser och starkt reducera livskvaliteten. Med behandling kan man slippa vara orolig över ansiktssvett.

Hur behandlar man ansiktsvett och huvudsvett?

Förstahandsvalet mot svettningar i huvudet och ansiktet är lokalbehandling med injektioner i det svettiga området. Svettkliniken har lång erfarenhet med att utföra denna behandling.

Genom injektioner med tunna nålar i huden uppnås en blockad för den signalsubstans som stimulerar svettkörtlarna. När signalsubstansen inte längre kan skickas ut, kan svettkörtlarna inte stimuleras till produktion. För dem flesta upphör svettningen delvis eller helt inom en vecka.

Effekten av läkemedel mot svettningar i ansiktet brukar vara effektivt i 4-6 månader. Hur länge behandlingen håller beror på ditt immunförsvar, det vill säga på hur snabbt immunförsvaret bryter ned blockaden. Efter några månader får ny svettbehandling genomföras.

Resultat av svettbehandlingen

För de flesta kommer svettningen att avta eller kraftigt minska inom en vecka. Vanligtvis varar effekten av läkemedlet i 4-6 månader. Hur länge behandlingen kommer att vara effektiv beror på ditt immunförsvar, det vill säga hur snabbt immunförsvaret bryter ned blockeringen. Denna behandling är inte permanent, när svettningen återkommer behöver du genomgå en ny svettbehandling.

Innan svettbehandlingen

En läkarkonsultation behöver genomföras inför din första behandling. Under konsultationen går läkaren igenom hur behandlingen går till, vilken bedövning eller smärtlindring som passar dig bäst, eventuella biverkningar och förväntad effekt. Vidare går läkaren igenom din sjukdomshistoria för att utreda att inga kontraindikationer för behandling föreligger. Läkemedlen som injiceras i huden skrivs ut på recept och hämtas ut på apoteket direkt innan behandlingen. 

Svettkliniken använder två olika läkemedel som injiceras i huden för att stoppa svettningarna.
Läkemedlet kommer att finnas tillgänglig att hämta ut samma dag som din bokade behandling. Läkemedlet finns att hämta ut enligt följande: 
Stockholm: Kronans ApotekSveavägen 43. Öppettider mån-fre 09-18lör 10-15
Malmö: Apoteket LejonetStortorget 8. Öppettider mån-fre 09-18lör 10-15
Göteborg: Apotek Hjärtat Kungsgatan, Kungsgatan 35. Öppettider mån-fre 09.30-19lör 10-17

Du behöver inte vara fastande innan behandlingen.

Under svettbehandlingen

Under behandlingen ges mikroinjektioner av läkemedlet i området som skall behandlas. Nålarna är mycket tunna och injektionerna ytliga. Smärtlindringen med ett morfinliknande preparat gör att obehaget inte blir stort. Injektionerna läggs som ett rutnät med centimeterstora avstånd.

Behandlingstid

Behandlingen tar ca 30-60 minuter.

Efter svettbehandlingen

Samma dag som svettbehandlingen utförs är det bra att undvika aktiviteter som kan öka kroppstemperaturen, till exempel träning, bastu, varma bad och alkohol. Undvik också massage över det behandlade området för att undvika att läkemedlet inte sprider sig för mycket i huden. Då du får ett morfinliknande preparat som smärtlindring får du inte köra bil samma dag. 

Huden kan bli något torr i ett par veckor efter hyperhidros behandlingen. Du kan då använda mjukgörande ansiktskräm. 

Biverkningar av en svettbehandling i ansikte/huvud

Biverkningar av hyperhidros behandling är mycket sällsynta. Om biverkningar skulle uppstå är de lokala och alltid övergående. Ibland ses små blåmärken där injektionerna givits. Dessa uppstår lättare om du har ytliga blodkärl. Blåmärkena försvinner isåfall efter 1 vecka. Lätt rodnad och svullnad kan ibland också ses i behandlingsområdet. Den lägger sig isåfall efter några dagar.

Vissa kan uppleva stelhet i pannan efter behandlingen. Ibland kan även en tyngdkänsla uppstå. Övergående svaghet att lyfta ögonbrynen och rynka pannan kan uppstå i sällsynta fall en vecka efter behandlingen. Oftast är det ingenting omgivningen märker, utan något man känner av själv. Biverkningar håller håller sällan i sig längre än en vecka.

Kompensatorisk svettning på andra områden är mycket ovanligt, men kan förekomma. Den kompensatoriska svettningen försvinner när svettningen på det toxinbehandlade området kommer tillbaka. Mer vanligt är att man får en reduktion av överdriven svettning på andra kroppsområden, dvs att man svettas mindre på övriga delar av kroppen.

Restriktioner

– Ingen åldersgräns
– Ej gravid eller ammande
– Ej genomfört en btx-behandling de senaste 3 månaderna (gäller både medicinsk- samt estetisk injektionsbehandling).

Behandlingskostnad

En svettbehandling mot rumpsvett och ljumsksvett kostar 4 990kr* (exklusive läkemedelskostnaden).

*Eftersom vi jobbar utifrån ett medicinskt syfte skrivs läkemedlet ut på recept till patienten. Detta recept hämtas ut som vilket annat recept som helst, kostnaden för preparatet ingår alltså i högkostnadsskyddet för receptbelagda läkemedel. Beroende på var man befinner sig i högkostnadsskyddet betalar man olika pris. Maxbeloppet för receptbelagda läkemedel är 2850kr per 12 månader. 

Du kan enkelt logga in på 1177.se och sedan gå in på ”Övriga tjänster” –> ”Högkostnadsskydd för läkemedel” som finns i menyfliken. Där kan du se var just du befinner dig någonstans samt hur mycket du kommer att behöva betala för läkemedlet.let.

Delbetalning

Vi erbjuder alla Klarnas betalningsalternativ. Du kan betala på kliniken precis som du gör med Klarna online. Smidiga alternativ inkluderar ”Köp först, betala senare” med konto eller faktura och ”Dela upp” med delbetalning. Gå till verktyget för att beräkna den månatliga kostnaden du kommer att behöva betala.

Boka tid

Du kan boka en kostnadsfri telefon- eller videokonsultation med vår läkare eller boka behandling direkt här.

*En läkarkonsultation är endast nödvändig inför ett nybesök. När du väl är befintlig patient hos oss går det bra att boka din tid via hemsidan utan att prata med läkaren innan. 

Så här upplevs vi av våra patienter

Ta det första steget

Det finns ingen anledning till att fundera längre. Boka en tid hos oss redan nu.

Boka tid

Du är i trygga händer

Vi är Sveriges mest rekommenderade svettklinik. Läs vad våra klienter säger om oss.