Hoppa till innehåll

Bästa strumpor för svettiga fötter

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Svettiga fötter uppstår hos alla individer i någon grad. Fotsvett är nödvändigt för att kyla ned kroppen vid intensiv aktivitet och värme. Överdriven svettning på fötterna, som även kan orsaka illaluktande lukt, kan däremot bli ett hinder i vardagen. Patienter med ”plantar hyperhidros” kan uppleva en oro kring att ta av sig skorna i sociala utrymmen. Antingen kan odören vara orsaken till att inte vilja ta av sig skorna, eller rädsla för att lämna svettfläckar på golvet.

Skorna är en trivsam miljö för bakterierna

Svettiga fötter som hålls instängda i ett par skor skapar en väldigt trivsam miljö för bakterierna att frodas i. Det är aldrig svetten i sig som utsöndrar en lukt, utan det är när svetten kommer i kontakt med bakterierna på huden som lukten bildas. Även när man har tagit av sig skorna så kan bakterierna leva kvar i skorna vilket gör att lukten sätter sig kvar.

bästa strumpor för svettiga fötter

Minska risken för illaluktande fötter

  • Tvätta dina fötter varje morgon innan du sätter på dig rena strumpor
  • Torka fötterna noga, speciellt mellan dina tår. Låt fötterna torka helt och hållet innan du sätter på dig strumporna
  • Använd rätt strumpor för att låta fötterna andas under hela dagen

Bästa typen av strumpor mot svettiga fötter

Naturmaterial är att föredra när det kommer till att välja matieral till sina strumpor. Bambu och bomull är två material som låter huden andas. Dessa material avger fukt från dina fötter. Bambu är dessutom ett antibakteriellt material som dödar bakterierna som är grundorsaken till lukten. Det är dock skillnad på olika bambumaterial! Det är endast premiumbambu som har dessa funktioner och inte standardbambu. Se till att välja rätt variant när du handlar i din butik.

Antisvett-strumpor

Det finns även strumpor ute på marknaden som kallas för ”antisvett-strumpor”. Antisvett-strumpor är tillverkade i bomull och ull. Dessa strumpor är särskilt sydda med luftribbor som gör att strumpan torkar snabbare än andra material. Dessa strumpor är även ”sanatized-behandlade” för att motverka att bakterier och svamp inte frodas i materialet. Med antisvett-strumpor kan du fortfarande komma att svettas rikligt, precis som innan, men skillnaden är att fötterna/strumporna inte börjar lukta eller bli genomblöta.

Boka din behandling idag

Om du har testat allt och fortfarande känner att dina svettiga fötter begränsar dig i vardagen, så är du varmt välkommen att vända dig till oss för vägledning. Vi har lång och bred erfarenhet kring behandling av fotsvett.
Boka din behandling idag!

Källa