Hoppa till innehåll

Hur behandlas hyperhidros?

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Den mest effektiva behandlingen mot överdriven svettning, hyperhidros, görs med injektioner i huden. Att göra en svettbehandling med injektioner för första gången kan vara både förväntansfullt och nervöst. En del är oroliga för att det kommer göra ont, andra tänker bara på hur skönt det ska bli att få behandlingen gjord. Andra har inte ens vetat om att det finns en lösning.

När du kommer till Svettkliniken får du slå dig ner i ett mysigt, modernt inrett väntrum. Hjälp dig själv till en espresso medan vi förbereder läkemedlet. Sjuksköterskan kommer och hämtar dig när det är klart. Du får då följa med till behandlingsrummet.

Behandling av armhålor

Väl inne på behandlingsrummet får du lägga dig på en brits. Området som ska behandlas desinficeras med sprit. Ibland använder vi en vattenlöslig penna för att märka ut var injektionerna ska ges. Färgen tvättas av efter behandlingen.

Vi börjar behandlingen när du är beredd. Tre snabba stick ges i huden. Om du upplever att de känns okej, dvs inte är alltför smärtsamma, fortsätter vi. Givetvis tas pauser. Det är du som styr behandlingen. När alla injektioner givits tvättas huden av. Det kan blöda lite under behandlingen.

Bra att tänka på efteråt:

  • Träna inte hårt 24 timmar efter behandlingen (en promenad är ok)
  • Undvik bastu och varma bad samma dag

Behandling av alla andra kroppsområden

Innan behandlingen påbörjas av handsvett, fotsvett, ljumsk- och rumpsvett, huvud- och ansiktssvett, eller bröst- och ryggsvett får du svälja tabletter mot illamående. Illamående är en vanlig biverkning av morfin, därför ger vi dem i förebyggande syfte.

Morfin ges inte i tablettform. Vi sätter en liten plastslang i ett blodkärl i armvecket. Plastslangen är mindre än 1 mm bred. När den väl sitter på plats, känns den inte.

Ytan som ska behandlas desinficeras med sprit. Därefter ritas ett mönster på ytan med en vattenlöslig penna. Mönstret tvättas bort efter behandlingen.

hur behandlas hyperhidros

Så påverkas du av morfin

Den sortens morfin som vi ger är kortverkande. Den gör dig varm och tung i kroppen. Det snurrar till i huvudet och du kan känna dig yr i några minuter. Du kan bli trött, men du kommer inte att somna. Viktigt att nämna är att du inte heller kommer tappa kontrollen. Sticken kommer fortfarande kännas, men med morfin i kroppen bryr du dig inte om dem. Du känner inte lika mycket smärta

Varför ges smärtlindring?

Injektionerna ges ytligt i huden. Anledningen till att vi ger smärtlindring är a) antalet injektioner och b) antalet nerver i området som behandlas. Några stick klarar alla av, men det är mängden stick som gör behandlingen jobbig utan morfin. En del ytor på kroppen är mer känsliga än andra pga antalet känselkroppar.

Källa