Hoppa till innehåll

Svettas du mycket på ryggen eller bröstet? Så behandlar vi ryggsvett och bröstsvett

Att svettas mycket på ryggen och bröstet kan upplevas besvärligt. Svettningen kan ha en negativ inverkan på livet, och många upplever begränsningar i valet av sociala aktiviteter på grund av ryggsvett eller bröstsvett.

Överdriven svettning på bröst och rygg kan behandlas effektivt. På Svettkliniken utför legitimerade specialister, med lång erfarenhet, svettbehandlingen som gör dig torr. Med injektioner i huden försvinner eller reduceras svettningen inom 1-2 veckor. Du har därefter god effekt av behandlingen i flera månader. Är du intresserad? Boka tid för en kostnadsfri läkarkonsultation.

Orsaker till bröst- och ryggsvett

Svettning är en naturlig kroppsfunktion som behövs för att undvika överhettning. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppen, men är som mest aktiva under och mellan brösten och utmed ryggraden. Olika stimuli, exempelvis värme, fysisk aktivitet och känslor som nervositet, oro och upphetsning kan leda till ökad svettning. Signaler från nervsystemet skickas då ut till svettkörtlarna för att aktivera dem. En ökad frisättning av signalsubstanser från nervändsluten leder till en ökad svettproduktion.

Orsaken till hyperhidros är inte känd. Att svettas mycket på ryggen och bröstet kan vara ärftligt. 80 % av de som gjorde en sympatektomi på 80-, 90- och början av 2000-talet drabbades av kompensatorisk svettning på främst bröst och rygg. Den kompensatoriska svettningen uppkom cirka ett halvår efter operationen. För många blev den kompensatoriska svettningen större och värre än svettningen de ursprungligen hade. Operationen är idag förbjuden i Sverige. Om du lider av kompensatorisk svettning på bröstet eller ryggen till följd av operationen kan vi på Svettkliniken hjälpa dig bli fri från den.

Besvär av svettning på bröst och rygg

Att svettas mycket på ryggen eller bröstet innebär planering. Det gäller att vara ute i god tid för att aldrig behöva springa till bussen eller tunnelbanan, då ansträngningen sätter igång svettningen. Vidare gäller det att ha med sig extra ombyten. Ett linne eller en t-shirt under skjortan som kan bytas när svettningen bryter ut.

För många innebär det här begränsningar i arbetslivet. Likaså begränsar det medverkningen i sociala aktiviteter och tillställningar med finare klädsel. Svettning kan leda till isolering, ha psykosociala konsekvenser och reducera livskvaliteten. Med behandling mot hyperhidros kan du få ett mer avslappnat och utåtriktat liv.

Behandling mot svettning på bröst och rygg

Förstahandsvalet mot ryggsvett och bröstsvett är lokalbehandling med aluminiumklorid. Krämer och spray som innehåller aluminiumklorid finns att köpa receptfritt på apoteket.

Om produkten inte hjälper eller ger biverkningar som kraftig torrhet, en brännande och hettande känsla, rodnad eller eksem bör injektionsbehandling göras istället. Medicinen sätter en blockad på nervändorna, så att transmittorsubstansen acetylkolin inte kan stimulera svettkörtlarna till produktion. Svettningen reduceras kraftigt eller upphör helt inom 1-2 veckor. Hur länge effekten håller beror på ditt immunförsvar, dvs hur snabbt immunförsvaret bryter ned blockaden. Det tar allt från 3-12 månader. Du är med andra ord oftast svettfri under flera månader. Därefter får en ny svettbehandling genomföras.

Resultat av svettbehandlingen

Svetten minskar kraftigt eller kommer att upphöra helt inom 1-2 veckor. Hur länge effekten kommer att vara beror på ditt immunförsvar, det vill säga hur snabbt immunförsvaret kommer att bryta ner blockeringen. Nedbrytningen kan ta mellan 3-12 månader, och du är oftast fri från svettning i 4-6 månader. Denna behandling är inte permanent, när svettningen återkommer behöver du genomgå en ny svettbehandling.

Innan svettbehandlingen

En läkarkonsultation behöver genomföras inför din första behandling. Under konsultationen går läkaren igenom hur behandlingen går till, vilken bedövning eller smärtlindring som passar dig bäst, eventuella biverkningar och förväntad effekt. Vidare går läkaren igenom din sjukdomshistoria för att utreda att inga kontraindikationer för behandling föreligger. Läkemedlen som injiceras i huden skrivs ut på recept och hämtas ut på apoteket direkt innan behandlingen. 

Svettkliniken använder två olika läkemedel som injiceras i huden för att stoppa svettningarna.
Läkemedlet kommer att finnas tillgänglig att hämta ut samma dag som din bokade behandling. Läkemedlet finns att hämta ut enligt följande: 
Stockholm: Kronans ApotekSveavägen 43. Öppettider mån-fre 09-18lör 10-15
Malmö: Apoteket LejonetStortorget 8. Öppettider mån-fre 09-18lör 10-15
Göteborg: Apotek Hjärtat Kungsgatan, Kungsgatan 35. Öppettider mån-fre 09.30-19lör 10-17

Du behöver inte vara fastande innan behandlingen.

Under svettbehandlingen

Under svettbehandlingen ges mikroinjektioner av två sorters läkemedel i huden. Injektionerna ges lokalt i huden med tunna sprutor. Du får smärtlindring med ett morfinliknande preparat så att behandlingen inte blir lika påfrestande.

På bröstet svettas de flesta mest mellan och under brösten. En del män svettas över bröstmusklerna. Andra svettas enda ner till naveln eller byxlinningen. På ryggen svettas de flesta mest längs ryggraden. Svettkörtlarna sitter djupare där, och injektionerna ges lite djupare för att uppnå ett gott resultat. Utbredningen ser olika ut även på ryggen. En del svettas mycket över axlar och skuldror, medan andra svettas mer utmed långsidorna eller i ländryggen.

Behandlingen utformas efter dina svettningar och behov. Det är därför bra om du noterar svettmönstret på tröjan, så att Du kan återberätta hur du svettas för oss på behandlingsdagen. Behandlingen tar ca 15-25 min beroende på hur stort område som ska behandlas.

Behandlingstid

Hela behandlingen tar cirka 45 minuter.

Efter svettbehandlingen

Samma dag som svettbehandlingen utförs är det bra att undvika aktiviteter som hettar upp kroppen, till exempel träning, bastu, varma bad och alkohol. Undvik också massage över det behandlade området. På så sätt sprider sig inte läkemedlen för mycket i huden. Du får inte köra bil efter behandlingen då du har fått smärtlindring med ett morfinliknande preparat. Huden kan bli något torr i ett par veckor efter hyperhidros behandlingen. Du kan då använda mjukgörande hudkräm.

Biverkningar av svettbehandling på bröst och rygg

Om du drabbas av biverkningar är de lokala och alltid övergående. Blåmärken, rodnad och små svullnader kan uppkomma. Dessa försvinner efter en vecka.

Restriktioner

– Ingen åldersgräns
– Ej gravid eller ammande
– Ej genomfört en btx-behandling de senaste 3 månaderna (gäller både medicinsk- samt estetisk injektionsbehandling).

Behandlingskostnad

En svettbehandling av bröst eller rygg kostar 4 990kr* (exklusive läkemedelskostnaden).

*Eftersom vi jobbar utifrån ett medicinskt syfte skrivs läkemedlet ut på recept till patienten. Detta recept hämtas ut som vilket annat recept som helst, kostnaden för preparatet ingår alltså i högkostnadsskyddet för receptbelagda läkemedel. Beroende på var man befinner sig i högkostnadsskyddet betalar man olika pris. Maxbeloppet för receptbelagda läkemedel är 2850kr per 12 månader. 

Du kan enkelt logga in på 1177.se och sedan gå in på ”Övriga tjänster” –> ”Högkostnadsskydd för läkemedel” som finns i menyfliken. Där kan du se var just du befinner dig någonstans samt hur mycket du kommer att behöva betala för läkemedlet.

Delbetalning

Vi erbjuder alla Klarnas betalningsalternativ. Du kan betala på kliniken precis som du gör med Klarna online. Smidiga alternativ inkluderar ”Köp först, betala senare” med konto eller faktura och ”Dela upp” med delbetalning. Gå till verktyget för att beräkna den månatliga kostnaden du kommer att behöva betala.

Boka tid

Du kan boka en kostnadsfri telefon- eller videokonsultation med vår läkare eller boka behandling direkt här.

*En läkarkonsultation är endast nödvändig inför ett nybesök. När du väl är befintlig patient hos oss går det bra att boka din tid via hemsidan utan att prata med läkaren innan. 

Ta det första steget

Det finns ingen anledning till att fundera på att ta en behandling hos oss. Boka en tid hos oss redan nu.

Boka tid

Du är i trygga händer

Vi är Sveriges mest rekommenderade svettklinik. Läs vad våra klienter säger om oss.