Hoppa till innehåll

Fotsvett – Så behandlar vi svettiga fötter

Fotsvett är något alla har i olika grad. Överdrivet svettiga och illaluktande fötter kan dock orsaka svårigheter i vardagen. Många med fotsvett tycker det är genant att ta av skorna och lämna fläckar på golv. Svettkliniken utför behandling med läkemedel som både ger snabb och effektiv effekt.

Efter en behandling med läkemedelsinjektioner i huden upphör svettningen på fötterna i det närmaste helt inom en vecka. Effekten av svettbehandlingen brukar hålla i ca 3-12 månader. Önskar du boka tid gör du det enklast via onlinebokningen. Vi ser till att du får den hjälp du behöver för en vardag fri från besvärande fotsvett.

Orsaker till fotsvett

Svettning är en naturlig funktion. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppsytan. För att få ett bra fotgrepp har lagom mängd svettning varit viktig på fötterna. Orsaken till hyperhidros, överdriven svettning, är okänd. Känt är att svettkörtlarna stimuleras mer vid högre temperaturer, fysisk aktivitet, stress och oro. Då skickas signaler ut från hjärnan till nervändsluten i större utsträckning. Signalerna stimulerar svettkörtlarna till produktion.

Personer som svettas mycket om fötterna har inte fler eller större svettkörtlar än andra. De har däremot en ökad utsöndring av signaler som stimulerar svettkörtlarna till att producera svett i fötterna.

Besvär vid fotsvett

Fotsvett kan innebära svårigheter i arbetslivet och andra sociala sammanhang. Att svettas mycket om fötterna kan upplevas pinsamt.
Många med fotsvett vill inte ta av sig skorna med rädsla för att de luktar svett eller kommer att lämna svettfläckar på golvet. Personer som lider av hyperhidros på fötterna kan ofta inte använda vilka skor de vill, och de förstör skor lättare. Att tvätta fötterna flera gånger per dag och ha med sig ett extra par strumpor i reserv präglar vardagen.

Med behandling slipper du vara orolig över att ha svettiga eller illaluktande fötter. Du får en ökad livskvalitet.

Behandling mot fotsvett

Förstahandsvalet för behandling av fotsvett är antiperspirant med aluminiumklorid. Dessa kan köpas receptfritt på apoteket.
Om produkten med aluminiumklorid (kräm eller spray) inte ger tillräcklig effekt eller har biverkningar, bör en svettbehandling med läkemedelsinjektioner i huden göras.

Svettkliniken har lång erfarenhet med injektionsbehandling mot fotsvett. Läkemedlen som injiceras ger mycket bra resultat. De gör att nervändsluten som stimulerar svettkörtlarna till produktion inte längre klarar av att att skicka ut signaler till dem, och därmed upphör produktionen av svett.

De flesta slutar att svettas helt från fötterna inom en vecka. Effekten håller effektivt i oftast ca 3-12 månader. Efter detta får en ny behandling mot fotsvett göras.

Resultat av svettbehandlingen

De flesta kommer att sluta svettas helt på fötterna inom en vecka. Behandlingen brukar ha effekt i cirka 3-12 månader. Denna behandling är inte permanent, när svettningen återkommer behöver du genomgå en ny svettbehandling.

Innan svettbehandlingen

En läkarkonsultation behöver genomföras inför din första behandling. Under konsultationen går läkaren igenom hur behandlingen går till, vilken bedövning eller smärtlindring som passar dig bäst, eventuella biverkningar och förväntad effekt. Vidare går läkaren igenom din sjukdomshistoria för att utreda att inga kontraindikationer för behandling föreligger. Läkemedlen som injiceras i huden skrivs ut på recept och hämtas ut på apoteket direkt innan behandlingen. 

Svettkliniken använder två olika läkemedel som injiceras i huden för att stoppa svettningarna.
Läkemedlet kommer att finnas tillgänglig att hämta ut samma dag som din bokade behandling. Läkemedlet finns att hämta ut enligt följande: 
Stockholm: Kronans ApotekSveavägen 43. Öppettider mån-fre 09-18lör 10-15
Malmö: Apoteket LejonetStortorget 8. Öppettider mån-fre 09-18lör 10-15
Göteborg: Apotek Hjärtat Kungsgatan, Kungsgatan 35. Öppettider mån-fre 09.30-19lör 10-17

Du behöver inte vara fastande innan behandlingen.

Under svettbehandlingen

Svettbehandlingen görs med mikroinjektioner av läkemedel på områden med ökad och överdriven svettning. De flesta svettas mest från fotsulan, på fotens långsidor samt tår. En del patienter svettas även på fotryggen upp till fotknölarna. Injektionerna ges ytligt i huden och med tunna nålar. Sjuksköterskan ger injektionerna med ett litet mellanrum, som i ett rutnät, med en dos läkemedel i varje injektion.
Svettbehandlingen tar ca 10-15 minuter per fot, beroende på om du behöver pauser eller extra smärtlindring under behandlingen.

Behandlingstid

Behandlingen tar ca 45 minuter.

Efter svettbehandlingen

När du gjort svettbehandlingen kan du gå som vanligt, men det är bra om du under resten av dagen undviker aktiviteter som kan öka kroppstemperaturen, exempelvis träning, bastu, varma bad och alkohol. Undvik också fotmassage över det behandlade området. På så sätt sprider sig inte läkemedlen för mycket i huden. Det tar några dagar innan molekylerna hittar dit de ska, dvs platsen de ska binda på och sätta en blockad. De första veckorna efter behandlingen kan fötterna bli mycket torra. Använd då mjukgörande kräm.

Svettkliniken använder smärtstillande läkemedel som är narkotikaklassade. Du får därför inte köra bil eller andra motordrivna fordon efter behandlingen.

Biverkningar av svettbehandling på bröst och rygg

Biverkningar av hyperhidrosbehandlingar är mycket sällsynta. Om en biverkning skulle uppstå är den lokal och alltid övergående. Små blåmärken kan uppkomma och synas i det behandlade området. Kompensatorisk svettning är mycket ovanlig på övriga kroppsdelar. Oftast reduceras svettningen i händerna när fötterna har behandlats. Många ser detta som en positiv biverkning.

Restriktioner

– Ingen åldersgräns
– Ej gravid eller ammande
– Ej genomfört en btx-behandling de senaste 3 månaderna (gäller både medicinsk- samt estetisk injektionsbehandling).

Behandlingskostnad

En svettbehandling av fötter kostar 5 990kr* (exklusive läkemedelskostnaden).

*Eftersom vi jobbar utifrån ett medicinskt syfte skrivs läkemedlet ut på recept till patienten. Detta recept hämtas ut som vilket annat recept som helst, kostnaden för preparatet ingår alltså i högkostnadsskyddet för receptbelagda läkemedel. Beroende på var man befinner sig i högkostnadsskyddet betalar man olika pris. Maxbeloppet för receptbelagda läkemedel är 2850kr per 12 månader. 

Du kan enkelt logga in på 1177.se och sedan gå in på ”Övriga tjänster” –> ”Högkostnadsskydd för läkemedel” som finns i menyfliken. Där kan du se var just du befinner dig någonstans samt hur mycket du kommer att behöva betala för läkemedlet.

Delbetalning

Vi erbjuder alla Klarnas betalningsalternativ. Du kan betala på kliniken precis som du gör med Klarna online. Smidiga alternativ inkluderar ”Köp först, betala senare” med konto eller faktura och ”Dela upp” med delbetalning. Gå till verktyget för att beräkna den månatliga kostnaden du kommer att behöva betala.

Boka tid

Du kan boka en kostnadsfri telefon- eller videokonsultation med vår läkare eller boka behandling direkt här.

*En läkarkonsultation är endast nödvändig inför ett nybesök. När du väl är befintlig patient hos oss går det bra att boka din tid via hemsidan utan att prata med läkaren innan. 

Ta det första steget

Det finns ingen anledning till att fundera på att ta en behandling hos oss. Boka en tid hos oss redan nu.

Boka tid

Du är i trygga händer

Vi är Sveriges mest rekommenderade svettklinik. Läs vad våra klienter säger om oss.