Hoppa till innehåll

Går man ner i vikt när man svettas?

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Om man talar ur ett rent fysiologiskt perspektiv så kan man gå ned i vikt av att svettas. Detta beror enbart på att man förlorar vätska, salter och mineraler som följer med svetten ut ur kroppen. Dock kommer denna vätska återställas så fort du dricker vatten igen. Detta innebär i slutändan att man inte tappar kroppsfett av att svettas.

Mängden svett avgör inte resultatet av ditt träningspass

Många har en bild av att ju mer du har svettats under ett pass, desto fler kalorier har du förbränt. Om detta vore sant skulle personer som inte svettas särskilt mycket aldrig gå ned i vikt, och personer med hyperhidros istället ständigt gått ned i vikt. Under ett träningspass kan en individ behöva torka sig flertalet gånger med en handduk då svetten bara rinner ned för kroppen, medan en annan person är lika torr efter passet som innan passet började. Varför du svettas under ett träningspass har endast att göra med att kroppstemperaturen blir hög och kroppen behöver kylas ned. Alla människor har olika mängd svettkörtlar i kroppen. Det är genetiken som avgör hur många svettkörtlar just du har. Det är även därför just ditt antal av svettkörtlar som kommer att avgöra hur mycket eller lite du kommer att svettas.

går man ner i vikt av att svettas

Svett bränner inte fett

Att svettas rikligt har alltså ingen koppling till att bränna kroppsfett. Att svettas kan få dig att gå ned i vikt, men under en kort period då vätskan du förlorat under passet kommer återställas när du intar vätska på nytt. Många nya träningstrender har dykt upp där det har blivit populärt att träna i hettande värme. Man kan lätt få för sig att kroppen jobbar extra hårt och svettas bort allt fett i den rykande värmen, men egentligen handlar det om att kroppen arbetar kraftigt för att kyla ned dig. Att träna i värme kan egentligen vara kontraproduktivt då kroppen inte orkar komma upp i maxpuls. Däremot fungerar det alldeles utmärkt att genomföra rörlighetsträning i värmelokaler, exempelvis yoga.

Övervikt kan öka svettning

Att vara överviktig kan vara en bidragande faktor till ökad svettning. Överskottet av fett agerar som ett extra lager på kroppen vilket i sin tur resulterar i att kroppens temperatur ökar. Denna ökning av värme kan även orsaka att man svettas snabbare eller mer vid även lättare ansträngning.

Boka din behandling idag

Att svettas under ett träningspass är normalt och livsnödvändigt. Kroppen behöver kylas ned vid höga temperaturer. Om du dock känner att du svettas kraftigt vid minsta ansträngning är du välkommen att boka en konsultation hos oss.

Källa