Hoppa till innehåll

Om Hyperhidros

Hyperhidros ger kraftig och onormal svettning. Personer med hyperhidros har varken fler eller större svettkörtlar än andra, men de har ökad nervsignalering till svettkörtlarna. Att svettas mycket kan skapa många problem i vardagen och påverka livskvaliteten och den psykosociala hälsan.

Lyckligtvis finns det en enkel och effektiv behandling för att leva utan överdriven svettning. Svettkliniken har lång erfarenhet av att använda injektioner med Botox på olika delar av kroppen samt miraDry för att behandla svettning under armarna.

.

Hyperhidros ger kraftig och onormal svettning

Hyperhidros är en vanlig sjukdom som orsakar kraftig och onormal svettning. Mellan 300 000 – 500 000 svenskar har hyperhidros, och de upplever många utmaningar i vardagen på grund av överdriven svettning.

Vad är hyperhidros?

Hyperhidros är en sjukdom som ger kraftiga, onormala svettningar. Det finns en ärftlig benägenhet till överdriven svettning. Mellan 300 000 – 500 000 svenskar har hyperhidros. Personer med hyperhidros har inte fler eller större svettkörtlar än normalt, men har en ökad nervsignalering till svettkörtlarna. Det gör svettkörtlarna överaktiva, så att de producerar för mycket svett.

De vanligast drabbade områdena är armhålor, händer, ansikte/huvud, bröst, rygg, ljumskar/rumpa och fötter. Svettningar orsakar stora problem i vardagen och omnämns ofta som ett “tyst handikapp”. Det finns effektiv behandling mot hyperhidros.

Varför svettas man?

Att svettas är livsnödvändigt för människan. Svettkörtlarna ansvarar för att kyla ned kroppen och undvika överupphettning.

Det finns miljoner svettkörtlar på kroppen. De flesta av dessa är så kallade ekkrina svettkörtlar. De släpper ut en luktfri, klar vätska som till stor del består av vatten och salt. Utsöndring av denna vätskan hjälper kroppen att hålla en normal kroppstemperatur. Vätskan är också till för att ge oss bra grepp- och fotfäste. På kroppen finns ett stort antal ekkrina svettkörtlar i armhålorna, handflatorna, fotsulorna, i pannan, på bröstet, ryggen och i ljumskarna.

Den andra typen av svettkörtlar kallas apokrina svettkörtlar och producerar en tjockare, oljig vätska. När denna vätska kommer i kontakt med huden börjar bakterier på hudytan bryta ned den för att få energi. Då uppstår en obehaglig svettlukt. Apokrina svettkörtlar finns i armhålor, ljumskar och underliv. De delar samma utförsgång som hårsäckarna. Därför luktar ljumsksvett och armhålesvett ofta illa.

Båda typerna av svettkörtlar aktiveras av signaler från nervsystemet. Hjärnan skickar ut nervsignaler i respons på en rad stimuli:
-Värme
-Ansträngning
-Stress
-Nervositet
-Stark mat
-Alkohol
-Hormoner; vid hypertyreos eller klimakteriet

Vad är orsaken till hyperhidros?

Hyperhidros orsakar översignalering. Hjärnan skickar ut för många signaler till svettkörtlarna. När vi är varma, anstränger oss eller är stressade ökar nervsignaleringen från hjärnan till svettkörtlarna.
Vid hyperhidros har hypothalamus, kroppens termostat, och det limbiska systemet som förmedlar upplevelser och sinnesintryck, en överkänslighet för värme, ansträngning och stress. Svettkörtlar i vissa områden får en kraftigt ökad nervsignalering vilket orsakar onormala svettningar.
De flesta med överdriven svettning har den primära formen av hyperhidros som är ärftligt betingad. För de med primär hyperhidros finns det ingen annan bakomliggande sjukdom som orsakar svettningen.
När man har en annan bakomliggande sjukdom som orsakar svettning kallas tillståndet sekundär hyperhidros. Vanliga orsaker är hypertyreos, diabetes, biverkningar av mediciner eller nervskador.
Om man börjat svettas ovanligt mycket samtidigt som man drabbats av andra symtom, har asymmetriska eller nattliga svettningar, kan det vara bra att kontakta husläkaren för undersökning.
 

Vilka problem ger svettning?

Personer med hyperhidros svettas mycket mer än andra och kan till och med svettas utan någon uppenbar anledning. Överdriven svettning kan orsaka många problem i vardagen. Att svettas mycket kan påverka självförtroendet, klädval, det sociala livet och arbetsmiljön. Svettning kan också leda till allvarliga psykosociala konsekvenser och kraftig minskning av livskvaliteten.
Svett från olika områden orsakar olika problem:

Armsvett:
-Orsakar svettfläckar på kläder.
-Begränsar klädvalen. Många väljer bara svarta eller vita kläder.
-Kräver ofta en t-shirt under skjorta eller jacka för att dölja svettfläckar.
-Kan ge obehaglig lukt.
-Orsakar förändrat rörelsemönster, då armarna hålls något ut från kroppen.

Handsvett:
-Orsakar stress vid handskakning eller när man håller någons hand.
-Lämnar fuktiga märken på datormusen, tangentbordet eller papperet.
-Ger sämre grepp – det är lättare att tappa något när händerna är fuktiga.

Ansiktssvett:
-Kräver ofta att man torkar bort svetten.
-Kan uppfattas som ett tecken på osäkerhet.
-Ger sveda i ögonen när svettdroppar rinner ner.
-Orsakar obehag när man går ut i kylan med blött hår.

Rygg- och bröstsvett:
-Innebär frekvent klädbyte.
-Får många att använda flera plagg samtidigt.
-Kräver planering. Man vill ta det lugnt och röra sig långsamt.

Ljumsk- och rumpsvett:
-Lämnar våta fläckar på stolen när man reser sig.
-Begränsar klädvalen. Endast användning av löst sittande kläder.
-Kan ge obehaglig lukt.
-Kan orsaka svampinfektion.

Fotsvett:
-Lämnar våta fläckar på golvet.
-Kan ge obehaglig lukt.
-Kan orsaka svampinfektion.
-Kan innebära att man tvättar fötterna flera gånger om dagen och tar med extra strumpor att byta till.

Vad du kan få hjälp med

Vi behandlar alla kroppsområden. Du kan boka in en säker och effektiv behandling.