Hoppa till innehåll

Svettas du mycket i ljumskarna och underlivet? – Så behandlar vi ljumsksvett och rumpsvett

Att svettas mycket i ljumskarna och underlivet kan påverka livet negativt. Överdriven rumpsvett och ljumsksvett kan begränsa vardagen, särskilt vid umgänge och närkontakt med andra.

Det finns en snabb och effektiv behandling mot svettning i ljumskar och underliv. Vi på Svettkliniken har lång erfarenhet av svettbehandlingar med läkemedelsinjektioner i huden. Svettningen upphör bara efter några dagar. Effekten håller sedan i 3-12 månader. Du är välkommen att boka tid för en kostnadsfri läkarkonsultation.

Orsaker till rumpsvett och ljumsksvett

Att svettas är en viktig funktion för att kroppen inte ska överhettas. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppen, men för några är svettkörtlarna i ljumskarna, underlivet och rumpan de mest aktiva. Vid fysisk aktivitet, värme eller känslor bryter svettningen ut. Det beror på att dessa stimulin påverkar nervsystemet till att skicka ut signaler som aktiverar svettkörtlarna till att producera svett. Personer som svettas mycket i ljumskarna, underlivet och rumpan har inte fler eller större svettkörtlar där än andra. De har däremot en ökad utsöndring av signaler från nervändorna i dessa områden.

Orsaken till hyperhidros är inte känd. Svett i underlivet uppkommer ofta i puberteten. Överdriven svettning är ofta ärftligt. Vanligt är att någon släkting också svettas mycket.

Besvär av rumpsvett och ljumsksvett

Att svettas mycket i ljumskarna och underlivet kan uppleves pinsamt. Speciellt när det ser ut som om personen kissat på sig. Byxorna är blöta kring grenen. För att undvika detta använder många trosskydd, bindor och blöjor som skydd mot svettningen. Extra plagg tas med för ombyte och valet av kläder begränsas till särskilda material, löst åtsittande modeller och mörka färger. Det här innebär sociala begränsningar. Många tackar nej till inbjudningar och tillställningar om de på förhand vet att de kommer behöva sitta ner i en skinnsoffa. 

Svett i rumpan ger fuktiga avtryck, och blöta fläckar syns när de reser sig upp. Svett kan ge hudproblem som svamp i ljumskarna. Kroppspuder mot svett är oftast otillräcklig för undvika svampinfektioner och blöta fläckar. Med en behandling mot svettning i underlivet slipper du oroa dig mera. Istället kan du fokusera på sådant som är viktigt eller gör dig glad.

Behandling mot rumpsvett och ljumsksvett

Förstahandsvalet mot rumpsvett och ljumsksvett är antiperspirant med aluminiumklorid. Kräm, roll-on och spray med aluminiumklorid finns att köpa receptfritt på apoteket. Om produkten inte hjälper eller ger biverkningar bör en injektionsbehandling göras. Läkemedlet som injiceras blockerar nervändsluten så att signaler inte kan utsöndras och stimulera svettkörtlarna till produktion.

Behandlingen är effektiv och förhindrar svettningen helt eller kraftigt efter 3-7 dagar. Blockaden för svettningen håller oftast i 3-12 månader. Exakt hur länge effekten varar kan vi inte veta på förhand. Det beror på ditt immunförsvar, hur fort immunförsvaret bryter ned blockaden. När svettningen kommer tillbaka får en ny behandling genomföras.

Resultat av svettbehandlingen

Behandlingen förhindrar svettning helt och hållet, eller ger kraftig minskning av svettning efter 3-7 dagar. Minskningen av svettning kommer oftast att vara i 4-6 månader.
Den exakta effekten och dess varaktighet kan inte förutses i förväg eftersom det beror på ditt immunförsvar; det vill säga hur snabbt ditt immunförsvar kommer att bryta ned ämnena. Denna behandling är inte permanent, när svettningen återkommer behöver du genomgå en ny svettbehandling.

Innan svettbehandlingen

En läkarkonsultation behöver genomföras inför din första behandling. Under konsultationen går läkaren igenom hur behandlingen går till, vilken bedövning eller smärtlindring som passar dig bäst, eventuella biverkningar och förväntad effekt. Vidare går läkaren igenom din sjukdomshistoria för att utreda att inga kontraindikationer för behandling föreligger. Läkemedlen som injiceras i huden skrivs ut på recept och hämtas ut på apoteket direkt innan behandlingen. 

Svettkliniken använder två olika läkemedel som injiceras i huden för att stoppa svettningarna.
Läkemedlet kommer att finnas tillgänglig att hämta ut samma dag som din bokade behandling. Läkemedlet finns att hämta ut enligt följande: 
Stockholm: Kronans ApotekSveavägen 43. Öppettider mån-fre 09-18lör 10-15
Malmö: Apoteket LejonetStortorget 8. Öppettider mån-fre 09-18lör 10-15
Göteborg: Apotek Hjärtat Kungsgatan, Kungsgatan 35. Öppettider mån-fre 09.30-19lör 10-17

Du behöver inte vara fastande innan behandlingen.

Under svettbehandlingen

Under behandlingen mot hyperhidros ges mikroinjektioner av läkemedel lokalt i huden. Ljumskar, insida lår, underliv, samt området mellan och under skinkorna behandlas. Innan behandlingen påbörjas får du smärtlindring med ett morfinliknande preparat, så att sticken inte blir så smärtsamma. Behandlingen går fort och är klar på ca 20-30 minuter.

Behandlingstid

Hele behandlingen tar ca 45 minuter.

Efter svettbehandlingen

Under resten av dagen är det bra att undvika intensiv träning, bastu, varma bad och alkohol. Likaså massage över det behandlade området. Detta för att förhindra en spridning av läkemedlet som uppstår vid värmestegring och rodnad.
Svettningen avtar sedan gradvis och du märker en stor skillnad redan efter 2-3 dagar.

Biverkningar av svettbehandling mot rumpsvett och ljumsksvett

Alla biverkningar av hyperhidros behandling är övergående. Det är vanligt att få små blåmärken i området där injektionerna givits. Små svullnader med rodnad kan också uppkomma. Dessa försvinner oftast inom en vecka. På Svettkliniken får endast utbildad personal med lång erfarenhet av injektionsbehandlingar i området utföra behandlingen.

Restriktioner

– Ingen åldersgräns
– Ej gravid eller ammande
– Ej genomfört en btx-behandling de senaste 3 månaderna (gäller både medicinsk- samt estetisk injektionsbehandling).

Behandlingskostnad

En svettbehandling mot rumpsvett och ljumsksvett kostar 4 990kr* (exklusive läkemedelskostnaden).

*Eftersom vi jobbar utifrån ett medicinskt syfte skrivs läkemedlet ut på recept till patienten. Detta recept hämtas ut som vilket annat recept som helst, kostnaden för preparatet ingår alltså i högkostnadsskyddet för receptbelagda läkemedel. Beroende på var man befinner sig i högkostnadsskyddet betalar man olika pris. Maxbeloppet för receptbelagda läkemedel är 2850kr per 12 månader. 

Du kan enkelt logga in på 1177.se och sedan gå in på ”Övriga tjänster” –> ”Högkostnadsskydd för läkemedel” som finns i menyfliken. Där kan du se var just du befinner dig någonstans samt hur mycket du kommer att behöva betala för läkemedlet.

Delbetalning

Vi erbjuder alla Klarnas betalningsalternativ. Du kan betala på kliniken precis som du gör med Klarna online. Smidiga alternativ inkluderar ”Köp först, betala senare” med konto eller faktura och ”Dela upp” med delbetalning. Gå till verktyget för att beräkna den månatliga kostnaden du kommer att behöva betala.

Boka tid

Du kan boka en kostnadsfri telefon- eller videokonsultation med vår läkare eller boka behandling direkt här.

*En läkarkonsultation är endast nödvändig inför ett nybesök. När du väl är befintlig patient hos oss går det bra att boka din tid via hemsidan utan att prata med läkaren innan. 

Ta det första steget

Det finns ingen anledning till att fundera på att ta en behandling hos oss. Boka en tid hos oss redan nu.

Boka tid

Du är i trygga händer

Vi är Sveriges mest rekommenderade svettklinik. Läs vad våra klienter säger om oss.