Hoppa till innehåll

När börjar barn lukta armsvett?

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Svettkliniken får in en hel del frågor från föräldrar som undrar när barn börjar lukta svett, samt i vilken ålder det anses vara “normalt”. Att svettas kan vi göra redan från födseln, svettas är en naturlig och livsnödvändig funktion som alla kroppar är i behov av, oavsett ålder. Barn kan även lida av hyperhidros från tidig ålder, även innan puberteten har slagit till. Svett i sig är luktfritt, vilket innebär att svett i sig därför aldrig kan lukta. Spädbarn har inte utvecklat sina apokrina svettkörtlar än, vilket är anledningen till att de aldrig kan lukta svett.
Så vad är det då som är orsaken till svettlukt? Anledningen till att vi människor luktar svett har med våra hudbakterier att göra. När svett från apokrina svettkörtlar kommer i kontakt med våra hudbakterier uppstår det en odör som vi idag kallar för svettlukt.

Hudbakterierna gillar svett som kommer från apokrina svettkörtlar

Precis som rubriken lyder så gillar våra hudbakterier svett som kommer från våra apokrina svettkörtlar. Detta beror på att svett som kommer från apokrina svettkörtlar innehåller b.la. aminosyror och äggviteämnen. När dessa proteiner bryts ned av bakterierna på huden uppstår en odör. Svettkörtlar som exempelvis sitter på händer, ryggen och ansikte/huvud innehåller bara saltvatten och kallas för ekkrina svettkörtlar. Hudbakterierna är inte så förtjust i endast saltvatten och dras därför inte till denna typ av svett, vilket i sin tur leder till att ingen odör uppstår.

när börjar barn lukta armsvett

Då börjar barn lukta svett

Binjurebarken börjar producera androgena hormoner, hos både tjejer och killar, vid runt ca 7-8 års åldern. Detta stadie representeras som “adrenarke” som innebär att barnet får “hudpubertetstecken”. Hudpubertetstecken kännetecknas av igångsättning och stimulans av de apokrina svettkörtlarna samt talgproduktionen. Det är därför vanligt att man i tidig tonår börjar få hudblemmor, akne och finnar. I vissa fall har vi föräldrar till barn som redan har börjat känna av lukten av armsvett hos sitt 5-åriga barn. Större majoriteten av våra apokrina svettkörtlar sitter i just armhålor samt i ljumskar och rumpa. Det är därför inte ovanligt att den första debuten av svettlukt utsöndras från armhålorna. Även om det är mindre vanligt så är det inte onormalt att lukta svett även för en 5-åring. Det kan handla om en väldigt tidig pubertet, eller att barnet har just en specifik sammansättning av hudbakterier som reagerar på denna typ av svett.

God hygien är A och O

Den bästa lösningen för att minimera eller eliminera svettlukten är att se till att duscha dagligen samt att alltid bära rena plagg. Genom att tvätta huden sköljer man även bort bakterierna som är grundorsaken till att lukten uppstår. Se dock upp för att duscha för ofta, då detta istället kan irritera huden!

1: Källa  

2: Källa