Hoppa till innehåll

När börjar killar lukta svett?

Anna Norman
Av Anna Norman

Vem har inte undrat det? Varför börjar plötsligt vår son, bror eller vän dofta lite… annorlunda när han kommer in från en fotbollsmatch? Faktum är att svettning är en naturlig del av människans kroppsfunktion, men varför och när killar börjar lukta svett kan vara lite av en gåta för många. Låt oss dyka in i det!

Skillnaden mellan könens svettning

Det är sant att både män och kvinnor svettas, men det finns vissa skillnader. Kvinnor har generellt fler svettkörtlar än män, men mäns svettkörtlar är oftast större och producerar mer svett. Intressant nog kan kvinnors svett ibland vara mer vattenbaserad, medan mäns svett har en tendens att innehålla mer fettsyror. Detta kan förklara varför en manlig svettlukt kan kännas starkare eller mer framträdande.

Svettning genom olika åldrar

  • Barndomen: Innan puberteten producerar de flesta barn en svett som är mestadels vatten. Det är därför små barn sällan luktar ”svett” även när de är aktiva.
  • Tonåren: När pojkar går in i puberteten, runt 12-14 års ålder, förändras deras hormoner. Denna förändring aktiverar apokrina körtlar, särskilt i armhålorna och genitala området. Denna svett är tjockare och har en tendens att lukta mer än den tunnare svett som produceras av eccrine körtlar.
  • Vuxenlivet: Som vuxna fortsätter männen att producera större mängder svett jämfört med kvinnor. Detta kan vara en anledning till att män ofta verkar svettas mer under träning eller i varma förhållanden.

Svettkörtlarna och deras roll

Vi har två huvudtyper av svettkörtlar i vår kropp:

  • Eccrine körtlar: Dessa är de mest förekommande svettkörtlarna och finns över hela kroppen. De producerar en tunn, vattenliknande svett och aktiveras oftast av värme.
  • Apocrine körtlar: Dessa körtlar är större och finns främst i armhålorna, bröstet och genitala området. De producerar en tjockare svett som när den blandas med bakterier på huden, kan skapa en starkare lukt.

Slutsats

Så, när börjar killar lukta svett? Tja, medan svettning kan börja i barndomen, är det oftast under tonåren som den karakteristiska ”svettlukten” uppträder.