Hoppa till innehåll

Polyester kläder svett

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Polyester är ett syntetiskt material som innehåller mycket plast. Därför är det inte så konstigt att personer med hyperhidros, överdriven svettning, upplever att de svettas ännu mer när de bär plagg av polyester. Materialet är inte det minsta luftigt. Snarare känns det som att sätta på sig en plastpåse. Värme och fukt hålls kvar, och kroppen kan inte andas. Det blir därför extra blött innanför plagget. Se till att välja kläder med rätt material för att låta huden andas.

Ekkrina svettkörtlar

På bröst, rygg och axlar finns ekkrina svettkörtlar. De producerar en näringsfattig vätska som bakterier på huden inte är förtjusta i. Vätskan innehåller nämligen inte energirika ämnen att bryta ned. Ingen nedbrytning, inga nedbrytningsprodukter, och därmed ingen svettlukt (eftersom det är nedbrytningsprodukterna som luktar).

På fötterna har vi också ekkrina svettkörtlar. Hur kan det komma sig att fotsvett luktar, när svettkörtlarna producerar en luktfri vätska? I strumpor och skor blir det lätt fuktigt. En perfekt atmosfär och grogrund för bakterier. Dessutom finns det gott om hudflagor och textilfiber att smaska på. Bakterierna lämnar avfallsprodukter efter sig, bland annat svavelföreningar som luktar pyton. Med andra ord spelar det ingen roll att fötterna producerar näringsfattigt svett, bakterierna äter på hudflagor och stannar gärna kvar i den instängda och kvava miljön. Bra material på dina klädesplagg spelar därför stor roll.

Kläder som rekommenderas

Material i naturmaterial rekommenderas för personer som svettas mycket. Till exempel:

  • Ylle
  • Silke
  • Bomull
  • Premiumbambu
blank

Materialen låter huden andas. Svetten kan avdunsta snabbare, vilket är särskilt fördelaktigt mot armsvett. I armhålorna har vi nämligen en annan sorts svettkörtlar, apokrina svettkörtlar. De producerar en tjockare, mer oljig vätska som bakterier på huden älskar. Nedbrytningsprodukterna som bildas när bakterierna i armhålan bryter ned de energirika ämnena luktar illa.

Hjälp för dem som svettas överdrivet mycket

För en del personer räcker det inte med att köpa kläder i ett annat material. De svettas så mycket att de blöter igenom tröjor (bröst- och ryggsvett) och byxor (ljumsksvett) i alla fall. Svettkliniken är specialiserade på hyperhidros, överdriven svettning. Där ges medicinsk svettbehandling som stoppar eller reducerar svettningen, så att personen kan använda vilka kläder hen vill.

Källa