Hoppa till innehåll

Svettas vid minsta ansträngning

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Att svettas är en naturlig och livsnödvändig funktion i kroppen som är till för att hålla kroppstemperaturen i schack. En hel del människor har uppfattningen om att man endast svettas i varmare temperaturer, och att det därför inte borde vara något problem i skandinaviska länder. Dock stämmer inte detta. Personer med hyperhidros kan svettas kraftigt även i de kallaste klimat, eller svettas vid minsta ansträngning. Många med hyperhidros känner igen fenomenet att svettas och frysa om vartannat vilket innebär att man svettas samtidigt som man fryser. Detta innebär att kroppen kyler ned sig själv samtidigt som den redan fryser, vilket i sin tur orsakar en ond cirkel.

Hushållssysslor blir övermäktiga

Att svettas vid minsta ansträngning förknippas för många med hushållssysslor. Patienter berättar om att de använder svettband när de ska dammsuga, eller fyller fickorna med papper när de ska utföra trädgårdsarbete. Denna ständiga oro över att börja svettas kraftigt av att endast genomföra lugna aktiviteter kan vara psykiskt påfrestande för många. En del patienter känner att de ej kan bidra tillräckligt med hjälp i hushållet och känner sig begränsade.

svettas vid minsta ansträngning

Planerar vardagen i god tid

För patienter som svettas vid minsta ansträngning krävs det god planering innan man lämnar hemmet. Många kan bli genomblöta av att ta raska promenader till bussen eller tåget. Vidare berättar patienter att de gärna vill undvika att hamna i situationer där man kan komma att behöva stressa. Det är därför av stor vikt att planera sin resa till jobbet och alltid vara ute i god tid för att inte riskera att komma fram dygnsur till jobbet. En del patienter väljer att exempelvis gå omvägar till tågstationen om vägen dit har många uppförsbackar eller trappor.

Hur mycket svettas man i genomsnitt per dag?

Allt svett som kommer ut på hudytan märks inte av. Mycket av svetten som vi svettas ut under dagarna avdunstar, vilket gör att vi knappt märker av det själva. I genomsnitt svettas människan upp till ca 1 liter om dagen. Man kan dock svettas upp mot så mycket som 10 liter per dag om man är väldigt varm av sig eller tränar högintensiv träning. Studier har visat att en person med hyperhidros kan svettas fem gånger mer än vad man svettas normalt.

Källa