Svettfläckar under armarna

Svettfläckar på skjortan eller t-shirten är inte att leka med. Dessa gula, ihärdiga fläckar sätter minsann sina spår. Missfärgningen beror inte bara på hudens bakterier, utan framför allt på innehållet i antiperspiranten. Den består av aluminiumklorid. När proteinet i svetten kommer i kontakt med aluminium och klor uppstår en kemisk reaktion, som orsakar den gula fläcken och det är därför du får svettfläckar under armarna.

svettfläckar under armarna
svettfläckar under armarna är oftast gulfärgade

Huskurer för den ihärdige

Det finns en många huskurer för att rädda favoritskjortan. Bland annat med bikarbonat, bakpulver, ättika, ammoniak, citronsyra eller väteperoxid. En del verkar fungera, andra är bara tidsödande. Det finns även en uppsjö av rengöringsprodukter och blekningsmedel där ute. Frågan är hur mycket man orkar testa? De flesta ger upp och köper nya skjortor, tröjor och linnen. Detta kan man själv göra för att undvika eller reducera svettfläckar:

  • Använd deodoranter (utan aluminiumklorid)
  • Håll dig till rekommenderat proteinintag
  • Om du använder antiperspirant, låt den torka innan du tar på dig tröjan/skjortan
  • Tvätta kläderna så snabbt som möjligt efter användning. Låt de inte ligga för länge.

Proteindrinkar eller överkonsumtion av proteinrik mat kan leda till ökad svettning. Deodoranter minskar inte mängden svett, men hindrar bakterierna från att ge ifrån sig den klassiska svettlukten.

Gula fläckar vs blöta fläckar

Alla får inte gula svettfläckar. Vissa får bara blöta fläckar. Detta är individuellt och beror på vilka sorters svettkörtlar som är mest aktiva, de ekkrina eller apokrina svettkörtlarna. Vidare har sammansättningen av bakterier på hudytan betydelse. Apokrina svettkörtlar producerar svett som består av proteiner. Bakterierna på huden älskar denna vätska eftersom den innehåller mycket näring.

Den är energirik. Nackdelen är att antiperspiranter med aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat reagerar med proteinet och färgar kläderna gula. Har man en ökad aktivitet av ekkrina svettkörtlar får man sällan gula fläckar även när man använder antiperspiranter. Ekkrina svettkörtlar producerar bara saltvatten. Inget hudbakterierna tycker om.

När ingenting hjälper

När inga produkter hjälper finns Svettklinikerna. Vi utför behandlingar mot svettning med mikrovågor eller läkemedelsinjektioner. Resultatet gör att du inte behöver använda antiperspiranter mer. Anledningen till de blöta och gula fläckarna elimineras med andra ord. När man förstör skjorta efter skjorta är en medicinsk behandling, eller permanent behandling med miraDry, lösningen till ett liv med bättre livskvalitet. Våra experter hjälper dig vidare. Tveka inte att ta kontakt. Alla läkarbesök eller konsultationer över telefon är kostnadsfria.