Hoppa till innehåll

Varför får man handsvett?

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Ofta dyker handsvetten upp när man befinner sig i rädsla eller i stressiga situationer. Anledningen till att svetten gärna kommer ut i händerna beror på att vi människor har majoriteten av våra ekkrina svettkörtlar i just händerna, men även i fötter och panna. Dessa ekkrina svettkörtlar sitter sammankopplade med vårt sympatiska nervsystem, som sätter igång när vi upplever rädsla eller stress. Personer med palmar hyperhidros, kraftig handsvett, kan uppleva att de är blöta om händerna hela tiden och inte bara när de upplever sig rädda eller stressade. Denna diagnos kan framträda redan vid födseln, men debuterar oftast i tonåren. För vissa håller diagnosen hela livet ut, medan andra kan bli fria från det någon gång i livet.

Svett är naturligt

Att svettas är naturligt och livsnödvändigt. Att svettas tyder på att kroppens termostat försöker kyla ned kroppen till den temperatur som kroppen normalt ska befinna sig i. Men om man lider av hyperhidros, och i detta fall av kraftig handsvett, kan kroppen försöka kyla ned sig själv även i situationer när det egentligen inte behövs. Att drabbas av kraftig handsvett innebär inte att man har fler svettkörtlar än någon annan, utan endast att svettkörtlarna är överaktiva. Det handlar om att hjärnan istället skickar ut för mycket eller för många signaler till svettkörtlarna. Detta resulterar i att svettkörtlarna producerar för mycket svett än vad som egentligen är nödvändigt.

varför får man handsvett

Tips på hur du kan minimera kraftig handsvett

  • Talkpuder – talkpuder hjälper till att absorbera upp vätska. Genom att ta bort vätskan från händerna får du även bättre grepp. Små förpackningar av talkpuder finns att köpa på valfritt apotek. Man kan sedan ha med sig en liten förpackning i väskan eller ryggsäcken.
  • Stress – stress är majoriteten av gångerna orsaken till att svetten bryter lös. Många av våra patienter går på KBT-behandling för att ta itu med grundorsaken till stressen. Genom att bli av med stressen kan även den kraftiga svettningen minska eller upphöra helt.
  • Tvätta dina händer ofta – att tvätta händerna ofta leder också till uttorkning. Detta tips kan vara kontraproduktivt då man istället kan besväras av torra händer. Men i regel torkar tvål ut huden.
  • Pappershanddukar – se till att alltid ha med dig pappershanddukar i din väska eller ryggsäck. Pappret kan hjälpa till att absorbera upp den värsta svetten, även om det inte blir helt torrt.
  • Antiperspirant – det finns antiperspiranter där ute som är riktigt kraftfulla. Tanken är att du skall applicera antiperspiranten på ren hud innan läggdags. Sedan skall antiperspiranten tvättas av på morgonen. Detta ska hålla dig torr åtminstone under dygnet, om inte längre. Rexona Maximum Protection är för närvarande en riktig höjdare!

Om du har testat allt och ingenting funkar…

….kan det vara värt att fundera på ett annat alternativ till behandling. Hos oss på Svettkliniken botar vi kraftig handsvett tillfälligt. Genom att injicera ett läkemedel i huden upphör svettningen i några månader. Du blir alltså helt torr, dock under en begränsad period. Hur lång effekt du har av behandlingen beror helt och hållet på hur snabbt eller långsamt ditt immunförsvar väljer att bryta ned preparatet i kroppen. Välkommen att boka in en tid för konsultation hos oss redan idag!

Källa