Hoppa till innehåll

Varför svettas jag så mycket?

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Att svettas mycket kan vara en definitonsfråga enligt många. Det går inte att exakt utgöra vad som anses vara den exakta definitionen för var gränsen går för överdriven svettning. Men om svettningen blir så uttalad att ditt vardagliga- och sociala liv hämmas, klassas det som att vara onormalt. Ingen ska behöva anpassa sitt liv och sina rutiner utefter sitt svettmönster.

Normalt att svettas


Att svettas är normalt och nödvändigt för att reglera kroppens temperatur. Kroppen svettas för att kyla ned kroppen och hålla rätt temperatur. Men att svettas mycket kan vara begränsande i vardagen. Likt alla våra olika mekanismer i kroppen kan sjukdomar orsaka så att en mekanism i kroppen blir överdriven (hyperhidros) eller underdriven (anhidros). Hyperhidros drabbar upp mot till 3% av befolkningen, men man tror att mörkertalet är större än så. Det är många som aldrig söker hjälp för sina besvär och symtom. Hyperhidros kan drabba ett eller två begränsade områden (lokal hyperhidros) i exempelvis händer och fötter, eller så kan det drabba flera områden eller hela kroppen (generaliserad hyperhidros).

varför svettas jag så mycket

Ekkrina och apokrina svettkörtlar


Våra ekkrina svettkörtlar är fördelade över hela kroppen. Vi har flera miljoner av dessa svettkörtlar från topp till tå. Den högsta koncentrationen av dessa ekkrina svettkörtlar sitter i händer och fötter. Detta på grund av att vi människor är utrustade till att kunna ha bra grepp i händer och fötter, och just detta får vi när huden blir fuktig genom ökad friktion. Ekkrina svettkörtlar består till mestadels av vatten och salt, på grund av detta är just denna svett luktfri. Värmevallningar förknippas ofta med kvinnor och deras hormonreglering, och även fast kvinnor har fler ekkrina svettkörtlar än män, så är mannens ekkrina svettkörtlar mer aktiva vilket i sin tur orsakar fler värmevallningar hos män än hos kvinnor. Våra apokrina svettkörtlar är till mestadels lokaliserade i armhålorna och ljumskar/rumpa. Till skillnad från svetten som utsöndras från de ekkrina svettkörtlarna, så tenderar denna typ av svett att framkalla en odör. Detta beror på att svetten som utsöndras från de apokrina svettkörtlarna innehåller mycket energi och näring, bland annat äggviteämnen. När denna svett kommer i kontakt med våra hudbakterier och bryts ned uppstår en odör – svettlukt.

Källa