Hoppa till innehåll

Varför svettas man när man är förkyld?

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Att svettas är en naturlig funktion och livsnödvändigt. Dock kan det finnas olika orsaker till att man svettas. Men att svettas när man är förkyld är därför inte ovanligt. Svettas gör vi när kroppen behöver kylas ned. Detta kan t.ex. ske i samband med fysisk ansträngning, exponering av värme, hyperhidros eller sjukdomar. När man är sjuk är det inte ovanligt att man svettas på pannan eller i händerna. Men vad händer då i kroppen när du är förkyld?

Svettas vid sjukdom

En förkylning är en infektion som sätter sig i övre luftvägarna, dvs. näsa, svalg och hals. En förkylning orsakas av ett virus som kommer in i kroppen. Symtomen på en förkylning kan variera från person till person eller utifrån graden av själva infektionen. Det är därför inte ovanligt att man drabbas av feber när man är förkyld. Många tror att feber är en sjukdom i sig, men så är inte fallet. Att feber uppstår beror på ett signalement att något inte står rätt till i kroppen. Feber är en av kroppens naturliga försvarsmekanismer som är till för att bekämpa virus och bakterier i kroppen. Feberns främsta uppgift är alltså att se till så att kroppen återgår till det normala och att vi blir friska.

varför svettas man när man är förkyld

Feber, frossa och svettningar

Den vanliga kroppstemperaturen skall ligga runt 37 grader. Allt över 38 grader klassas som feber. När kroppen är attackerad av virus eller bakterier kommer kroppens immunförsvar att automatiskt höja temperaturen i kroppen för att bekämpa bort dessa mikroorganismer. Det är det som kallas för feber. När kroppens temperatur stiger börjar vi att svettas för att kyla ned kroppen till den normala kroppstemperaturen igen. Kroppen vill alltså alltid befinna sig i den normala kroppstemperaturen. När kroppen försöker kyla ned sig själv kan man drabbas av feberfrossa vilket kan leda till att man fryser, även fast kroppen är varm.

Lindra din feber

Lindra din feber med hjälp av enkla tips.

  • Vädra och håll rummet så svalt som möjligt
  • Badda handleden och pannan med en fuktad handduk
  • Drick vatten (mer än ditt dagliga intag)
  • Vila och ta det lugnt. Under pågående feber är det viktigt att inte anstränga kroppen.

Källa