Hoppa till innehåll

Varför svettas man när man äter stark mat?

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Känner du igen känslan av svettpärlorna som dyker upp i pannan av att enbart se den heta chilligrytan stå på middagsbordet? Att reagera på stark mat är inget undantag, vare sig om man lider av hyperhidros eller ej. Det är väldigt vanligt att börja svettas av att äta stark mat, även kallat gustatorisk svettning. Ingredienserna som finns i en het rätt, som exempelvis chili, reagerar med receptorer som sitter på tungan. Dessa receptorer är våra smärtreceptorer som är utspridda över hela kroppen. Deras främsta uppgift är att signalera smärta till hjärnan och skydda oss från fara. Likt smärtreceptorer som sitter på fingerspetsen för att alarmera hjärnan när vi bränner oss på spisen, alarmerar våra smärtreceptorer på tungan när vi äter stark mat. Ur ett kemiskt perspektiv är alltså hettan som nuddar tungan en perception av smärta. Att känna en stark ”smak” är egentligen ingen smak, utan en fysisk känsla av smärta som är kopplat till vårt sinnesorgan- känseln.

En överhettad hjärna fungerar inte optimalt

Om hjärnan känner sig överhettad fungerar den sämre. När tungan kommer i kontakt med stark mat signalerar smärtreceptorerna till hjärnan att tungan är i fara och aktiverar olika skyddsåtgärder för att alarmera kroppen kring vad som sker. Skyddsåtgärderna presenteras i form av snabbare hjärtslag, rinnande näsa och ansiktsvett. Genom detta försöker alltså kroppen signalera till dig att något inte står rätt till.

Varför svettas man när man äter stark mat?

Gustatorisk svettning

Gustatorisk (matutlöst) svettning innebär svettning som orsakas av het mat eller varm dryck. Stark mat aktiverar kroppens termostat som ökar kroppstemperaturen. Detta leder i sin tur till att kroppens kylmekanism aktiveras. När kroppens temperatur stiger måste nedkylningsprocessen sättas igång- du börjar svettas. Gustatorisk svettning kan framkallas även innan maten har nuddat din tunga. Vissa individer börjar svettas bara av att tänka på en specifik rätt som vanligtvis får dem att svettas. Detta är kopplat till en styrning av salivproduktionen. Nervsignalerna som frisätter salivproduktionen förväxlas med nerverna som signalerar till svettkörtlarna att producera svett.

Källa