Hoppa till innehåll

Varför är svett salt?

Peter Svamo
Av Peter Svamo

Många patienter med hyperhidros frågar oss varför svett är salt. Ingen har undkommit att råka slicka sig runt munnen och känna den salta smaken på tungan. Man har heller inte undgått de gånger man tränar intensivt och den salta svetten från pannan rinner ner i ögonen och orsakar sveda. Men varför är svetten salt och vad beror det egentligen på? Svettkliniken har svar på dina frågor. Anledningen till att svett är salt beror på att svetten innehåller mineraler, elektrolyter och salter. Till största del består svetten av vatten, ca 97%. Denna sammansättning ser till att kroppen tar upp vätska bibehåller vätskebalansen i kroppen. Sammansättningen är även nödvändig för att musklerna ska kunna bibehålla normal muskelfunktion.

Vätskeersättning eller saltersättning

Många tror att det är nödvändigt att få i sig vätskeersättning under riktigt varma dagar eller när man gör av med stora mängder svett. Flertalet studier har dock gjort undersökningar hos atleter som tränar under långa träningspass där man främst har undersökt elektrolytbalansen hos atleterna. Det man upptäckte var att man inte kunde se en rubbad balans av elektrolyterna även under längre träningspass. Det många inte är medvetna om är att vanligt kranvatten räcker gott och väl för att få i sig samma salter och mineraler som man har förlorat under träningspasset. Kranvatten innehåller bland annat magnesium, kalcium och flor som hjälper till att hålla elektrolytbalansen i schack. Det kan dock vara av värde att veta att filtrerat vatten (utan tillsatser) inte är att rekommendera då dessa goda egenskaper också hänger med i filtreringen. Kolla alltid på innehållsförteckningen på den vattenflaskan som du köper i butik.

blank

Är svett kiss?

En hel del av våra patienter har fått höra att svetten som kommer ut ur kroppen innehåller urin. Svettkörtlarna och njurarna har en sak gemensamt, nämligen att filtrera blodet från proteiner och blodkroppar. En annan sak som urin och svett har gemensamt är att de båda innehåller mycket vatten, ca 97%. För att svara på frågan så innehåller inte svett kiss/urin, utan snarare urinämnen.

Svettbehandling

Om du drabbas av överdriven svettning och har testat alla receptfria läkemedel som finns, är du välkommen att boka in en konsultation hos oss på Svettkliniken. Svettkliniken är ledande inom injektionsbehandlingar mot överdriven svettning, samt legitimerade specialister på svettbehandling. Varmt välkommen att boka in din tid idag!

Källa