Hoppa till innehåll

Svettas du mycket under armarna? Bli fri från armsvett med behandling

Att svettas mycket under armarna kan orsaka svårigheter i arbetslivet och i sociala sammanhang. Svettning under armarna kan starkt reducera livskvaliteten, men det behöver inte vara så. Svettkliniken behandlar armsvett med Btx i armhålorna eller miraDry. Båda behandlingarna ger god effekt.

Efter injektionsbehandling med Btx upphör armsvetten i det närmaste helt efter 2-7 dagar. Effekten av behandlingen brukar hålla effektivt i 6-8 månader. Efter miraDry behandling får man en omedelbar och permanent reduktion av armsvett. Du behöver alltså inte lida av svettlukt eller svettfläckar under armarna. Skjortan eller tröjan förblir torr. 

Orsaker till armsvett

Svettning är en naturlig funktion. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppsytan, och vi har många i armhålan som gör att vi svettas mycket under armarna. Svettning hjälper oss att kyla ned kroppen och hålla en stabil kroppstemperatur.
När temperaturen når en viss nivå skickas signalsubstanser ut från hjärnan via nervändsluten till svettkörtlarna för att stimulera dessa till svettning.

De som har hyperhidros, överdriven svettning, har inte fler eller större svettkörtlar. De har dock en ökad utsöndring av signalsubstanser som gör svettkörtlarna överaktiva.

Orsaken till hyperhidros är inte fullt ut känd. Ofta debuterar symtomen i puberteten när hormoner börjar påverka svettkörtlarna. Det är vanligt att någon släkting också har liknande besvär med hyperhidros. Hyperhidros är ärftligt.

Vad innehåller armsvett?
Svett består av hela 97% vatten och innehåller små mängder salt och proteiner.

Besvär av armsvett

Armsvett orsakar svettfläckar på kläderna och inte sällan illaluktande svett i armhålan. De som svettas mycket under armarna klär sig ofta bara i svart eller vitt, har ett extra lager kläder på sig och har ofta med sig flera ombyten. Tröjor och skjortor som sitter tajt undviks eller täcks av kavaj.

De som har armsvett och luktar svett i armhålan kan uppleva svårigheter i arbetslivet och i andra sociala sammanhang. Armsvett kan ha allvarliga psykosociala konsekvenser och reducera livskvaliteten.

Hur får man bort svettlukt under armarna? Här finns bra tips.
Med behandling mot svett under armarna slipper du vara orolig över oönskad och överdriven svettning.
Vill du veta mer kan du kontakta oss på 08-77 02 502 

Vad kan man göra för att få bort armsvett?

Vanlig deo mot svett påverkar inte svettningen, men kan reducera lukten. Många berättar att de ändå luktar svett trots deodorant.
Förstahandsvalet för att stoppa svett under armarna är antiperspirant med aluminiumklorid. Om dessa bränner, hettar, svider eller inte ger önskad eller tillräcklig effekt rekommenderas injektionsbehandling med btx i armhålorna, eller MiraDry.

Svettkliniken utför svettbehandling mot armsvett. Efter en injektionsbehandling med btx uppnås effekt efter några dagar. En del patienter blir snustorra under flera månader. Btx i armhålorna är inget botemedel mot svettning. Hur länge effekten håller i sig beror på hur snabbt ditt immunförsvar bryter ned läkemedlet. När effekten avtagit får en ny behandling med btx genomföras i armhålorna.
En miraDry behandling ger omedelbar och permanent svettreduktion.

Resultat av svettbehandlingen

Efter en injektionsbehandling uppnås effekt efter bara några dagar. De flesta blir helt torra inom 6-8 månader. Injektionsbehandlingen kan inte permanent avlägsna svett. Hur länge effekten varar beror på hur snabbt immunförsvaret bryter ned läkemedlet. Denna behandling är inte permanent, när svettningen återkommer behöver du genomgå en ny svettbehandling.

En miraDry-behandling å andra sidan ger omedelbar och permanent minskning av svett. Du kan läsa mer här om förväntat resultat av miraDry-behandlingen.

Innan svettbehandlingen

Innan behandling finns vissa skillnader som är bra att veta. Dessa skiljer sig mellan injektionsbehandling och miraDry.

Att tänka på innan injektionsbehandling:
En läkarkonsultation behöver genomföras inför din första behandling. Under konsultationen går läkaren igenom hur behandlingen går till, vilken bedövning eller smärtlindring som passar dig bäst, eventuella biverkningar och förväntad effekt. Vidare går läkaren igenom din sjukdomshistoria för att utreda att inga kontraindikationer för behandling föreligger. 

Du behöver inte raka armhålorna innan behandlingen. Om du ändå vill göra det rekommenderar vi att du gör det dagen innan för att minska risken för infektion.
Du kan använda deodorant på behandlingsdagen. Sjuksköterskan som utför behandlingen kommer dock tvätta bort och desinficera armhålorna innan injektionerna ges. Det innebär att du inte har något skydd av deodoranten efter behandlingen. Du får applicera deodorant dagen efter behandlingen.

Svettkliniken använder ett läkemedel som injiceras i huden för att stoppa svettningarna.
Läkemedlet kommer att finnas tillgänglig att hämta ut samma dag som din bokade behandling. Läkemedlet finns att hämta ut enligt följande: 
Stockholm: Kronans ApotekSveavägen 43. Öppettider mån-fre 09-18lör 10-15
Malmö: Apoteket LejonetStortorget 8. Öppettider mån-fre 09-18lör 10-15
Göteborg: Apotek Hjärtat Kungsgatan, Kungsgatan 35. Öppettider mån-fre 09.30-19lör 10-17

Att tänka på innan en miraDry-behandling:
Läs här.

Under behandlingen

Under injektionsbehandling:
Behandlingen av hyperhidros genomförs med mikroinjektioner av btx i armhålorna. Injektionerna ges med insulinsprutor. Dessa har en mycket tunn nål. Vi sticker ytligt i huden enligt ett rutnät. Behandlingen går fort. De flesta väljer därför att genomföra svettbehandlingen utan bedövning.
behandling mot armsvettOm du är stickrädd eller mycket smärtkänslig kan du lägga på en bedövningskräm i området. Du applicerar själv ett tjockt lager av krämen en timme innan behandlingen, och täcker armhålan med ett vattentätt plåster. Bedövningskrämen finns att köpa receptfritt på alla apotek.

Under en miraDry-behandling:
Läs här

Behandlingstid

En behandling med toxin mot svett under armarna tar bara några minuter. Behandlingstiden för miraDry är 60-90 minuter.

Efter svettbehandlingen

Efter injektionsbehandling:
Samma dag som svettbehandlingen med btx i armhåla gjorts är det bra om du undviker fysisk aktivitet, bastu, varma bad och alkohol. Efter ett par dagar (och upp till några veckor) kan huden bli extra torr. Smörj isåfall med mjukgörande kräm.

Efter en miraDry-behandling:
Läs här

Biverkningar av en svettbehandling i armhålorna

Biverkningar av injektionsbehandling:
Biverkningar av en svettbehandling med btx i armhålorna är mycket sällsynta. Om biverkningar skulle uppstå är de lokala och alltid övergående. I armhålorna kan små blåmärken synas från injektionerna. Blåmärkena försvinner efter ett par dagar. Kompensatorisk svettning på annan kroppsdel är mycket ovanlig efter behandling av armhålor då det finns så få svettkörtlar där.

Biverkningar efter en miraDry-behandling:
Läs här

Restriktioner

– Ingen åldersgräns
– Ej gravid eller ammande
– Ej genomfört en btx-behandling de senaste 3 månaderna (gäller både medicinsk- samt estetisk injektionsbehandling).

Behandlingskostnad

En behandling med toxin mot svett under armarna kostar 2 790kr* (exklusive läkemedelskostnaden).

*Eftersom vi jobbar utifrån ett medicinskt syfte skrivs läkemedlet ut på recept till patienten. Detta recept hämtas ut som vilket annat recept som helst, kostnaden för preparatet ingår alltså i högkostnadsskyddet för receptbelagda läkemedel. Beroende på var man befinner sig i högkostnadsskyddet betalar man olika pris. Maxbeloppet för receptbelagda läkemedel är 2850kr per 12 månader. 

Du kan enkelt logga in på 1177.se och sedan gå in på ”Övriga tjänster” –> ”Högkostnadsskydd för läkemedel” som finns i menyfliken. Där kan du se var just du befinner dig någonstans samt hur mycket du kommer att behöva betala för läkemedlet.

En miraDry-behandling kostar 19 900kr. En 2:a miraDry-behandling kostar 9 950kr.

Delbetalning

Vi erbjuder alla Klarnas betalningsalternativ. Du kan betala på kliniken precis som du gör med Klarna online. Smidiga alternativ inkluderar ”Köp först, betala senare” med konto eller faktura och ”Dela upp” med delbetalning. Gå till verktyget för att beräkna den månatliga kostnaden du kommer att behöva betala.

Boka tid

Du kan boka en kostnadsfri telefon- eller videokonsultation med vår läkare eller boka din behandling direkt här.

Injektionsbehandling:
*En läkarkonsultation är endast nödvändig inför ett nybesök. När du väl är befintlig patient hos oss går det bra att boka din tid via hemsidan utan att prata med läkaren innan. 

miraDry:
*En läkarkonsultation är inte nödvändig inför en miraDry-behandling, om du dock önskar att få ytterligare information kring behandlingen är du välkommen att boka in en telefon-eller videokonsultation med vår läkare.

Så här upplevs vi av våra patienter

blank

Ta det första steget

Det finns ingen anledning till att fundera längre. Boka en tid hos oss redan nu.

Boka tid

Du är i trygga händer

Vi är Sveriges mest rekommenderade svettklinik. Läs vad våra klienter säger om oss.