Hoppa till innehåll

Handsvett – Så behandlar vi svettiga händer

Handsvett har vi alla, men somliga svettas onormalt mycket. Handsvett kan påverka det sociala och yrkesmässiga livet negativt, eftersom det inte sällan tolkas som ett tecken på nervositet och osäkerhet. Svettiga händer reducerar livskvaliteten, men det behöver inte vara så. Det finns effektiv och snabb behandling att tillgå.

På Svettkliniken behandlar vi handsvett med läkemedelsinjektioner i huden. För de flesta upphör svettningen i det närmaste helt inom 1 vecka. Effekten av en behandling mot handsvett brukar hålla effektivt i cirka 6 månader.

Orsaker till handsvett

Svettning är en naturlig funktion. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppsytan och det finns speciellt många på handflator och fingrar. Detta för att en lagom mängd svett från händerna är viktigt för att få ett bra grepp.

De som har hyperhidros eller svettiga händer har inte fler eller större svettkörtlar än andra, men har svettkörtlar som är överaktiva. Hjärnan överreagerar på stimuli som värme, ansträngning, stress och oro och skickar ut för mycket nervsignaler till svettkörtlarna. Det gör att svettkörtlarna överstimuleras och producerar för mycket svett.

Orsaken till hyperhidros är inte fullt ut känd. Palmar hyperhidros, det vill säga handsvett, kan debutera tidigt i barndomen och är många gånger ärftlig.

Besvär av handsvett

Onormalt mycket svett i händerna kan medföra att den drabbade hämmas i vardagen. Svettiga händer kan göra att det känns svårt att hälsa och ta andra i hand. Handsvetten lämnar fläckar på datormusen och tangentbordet. I skolan blöts papper ner och texten man skrivit smetas ut. 

Med alltför svettiga händer är det lättare att tappa saker då man får ett dåligt grepp. På vinter fryser man mer om händerna om de är blöta. Risken för sprickor och infektioner i huden ökar.

Sammantaget medför handsvett svårigheter både i yrkeslivet och socialt. Handsvett kan uppleves pinsamt. Roliga aktiviteter kan bli ångestladdade och ha allvarliga psykosociala konsekvenser när man drar sig undan. Med behandling kan du slippa oroa dig över att svettas mycket från händerna och få en förbättrad livskvalitet.

Behandling mot handsvett

Om det finns ett enkelt sätt att minska handsvetten – eller åtminstone att ta kontroll över den – är detta såklart att föredra. På apoteket kan du köpa receptfri antiperspirant som innehåller aluminiumklorid. Ett sådant medel applicerar du på händerna inför läggdags och sedan får det verka medan du sover. Medlet finns som både stick, wipes, kräm och lotion.

Om antiperspirant inte hjälper tillräckligt eller ger biverkningar bör behandling med läkemedelsinjektioner med Btx prövas. Svettkliniken är ledande inom behandling mot handsvett.
Läkemedlet gör att nervändorna inte kan skicka signaler till svettkörtlarna. På så sätt kan inte svettkörtlarna aktiveras och svettproduktionen upphör. För de flesta upphör svettningen helt inom en vecka. Effekten av blockaden varar i allt från 3-12 månader men oftast kring ett halvår. 

Hur länge effekten håller beror på ditt immunförsvar, dvs hur fort immunförsvaret bryter ned blockaden. Behandlingen är inte permanent. När svettningen kommer tillbaka får en ny svettbehandling göras.

Resultat av svettbehandlingen

För de flesta kommer svettningen att helt upphöra inom en vecka. Effekten varar oftast i cirka 6 månader. Hur länge denna effekt kommer att vara beror på ditt immunförsvar, det vill säga hur snabbt immunförsvaret bryter ned effekten. Denna behandling är inte permanent, när svettningen återkommer behöver du genomgå en ny svettbehandling.

Innan svettbehandlingen

En läkarkonsultation behöver genomföras inför din första behandling. Under konsultationen går läkaren igenom hur behandlingen går till, vilken bedövning eller smärtlindring som passar dig bäst, eventuella biverkningar och förväntad effekt. Vidare går läkaren igenom din sjukdomshistoria för att utreda att inga kontraindikationer för behandling föreligger. Läkemedlen som injiceras i huden skrivs ut på recept och hämtas ut på apoteket direkt innan behandlingen. 

Svettkliniken använder två olika läkemedel som injiceras i huden för att stoppa svettningarna.
Läkemedlet kommer att finnas tillgänglig att hämta ut samma dag som din bokade behandling. Läkemedlet finns att hämta ut enligt följande: 
Stockholm: Kronans ApotekSveavägen 43. Öppettider mån-fre 09-18lör 10-15
Malmö: Apoteket LejonetStortorget 8. Öppettider mån-fre 09-18lör 10-15
Göteborg: Apotek Hjärtat Kungsgatan, Kungsgatan 35. Öppettider mån-fre 09.30-19lör 10-17

Du behöver inte vara fastande innan behandlingen.

Under svettbehandlingen

Den legitimerade vårdgivaren följer ett mönster som kan liknas ett rutnät. Injektionerna ges endast i huden. Behandlingen går fort och är klar på några minuter. Du får smärtlindring med ett morfinliknande preparat under behandlingen.

Behandlingstid

Behandlingen tar ca 20-25 minuter.

Efter svettbehandlingen

Samma dag som svettbehandlingen gjorts är det bra att undvika aktiviteter som kan öka kroppstemperaturen, exempelvis kraftig fysisk aktivitet, bastu, varma bad och alkohol. Undvik också massage över det behandlade området. På så sätt sprider sig inte läkemedlet för mycket i huden. Då du får ett morfinliknande preparat under behandlingen får du inte köra bil efter behandlingen.

Det tar några dagar innan läkemedlet hittar rätt och binder till sändaren på nervändan. De första veckorna efter behandlingen kan du bli väldigt torr om händerna, använd då mjukgörande kräm.

Biverkningar av svettbehandling i händerna

Alla biverkningar är lokala och alltid övergående. En möjlig biverkning av behandlingen mot svettiga händer är svaghet i “pincettgreppet”. Muskelsvagheten är övergående. Den nedsatta greppförmågan återfås alltid. För dom som får en svaghet är det över inom ett par veckor. En annan vanlig biverkning är små blåmärken i behandlingsområdet.

Kompensatorisk svettning är mycket ovanlig. Oftast minskar svettproduktionen på fötterna efter en svettbehandling i händerna, något många ser som en positiv biverkan.

Restriktioner

– Ingen åldersgräns
– Ej gravid eller ammande
– Ej genomfört en btx-behandling de senaste 3 månaderna (gäller både medicinsk- samt estetisk injektionsbehandling).

Behandlingskostnad

En svettbehandling av händer kostar 4 990kr* (exklusive läkemedelskostnaden).

*Eftersom vi jobbar utifrån ett medicinskt syfte skrivs läkemedlet ut på recept till patienten. Detta recept hämtas ut som vilket annat recept som helst, kostnaden för preparatet ingår alltså i högkostnadsskyddet för receptbelagda läkemedel. Beroende på var man befinner sig i högkostnadsskyddet betalar man olika pris. Maxbeloppet för receptbelagda läkemedel är 2850kr per 12 månader. 

Du kan enkelt logga in på 1177.se och sedan gå in på ”Övriga tjänster” –> ”Högkostnadsskydd för läkemedel” som finns i menyfliken. Där kan du se var just du befinner dig någonstans samt hur mycket du kommer att behöva betala för läkemedlet.

Delbetalning

Vi erbjuder alla Klarnas betalningsalternativ. Du kan betala på kliniken precis som du gör med Klarna online. Smidiga alternativ inkluderar ”Köp först, betala senare” med konto eller faktura och ”Dela upp” med delbetalning. Gå till verktyget för att beräkna den månatliga kostnaden du kommer att behöva betala.

Boka tid

Du kan boka en kostnadsfri telefon- eller videokonsultation med vår läkare eller boka behandling direkt här.

*En läkarkonsultation är endast nödvändig inför ett nybesök. När du väl är befintlig patient hos oss går det bra att boka din tid via hemsidan utan att prata med läkaren innan. 

Så här upplevs vi av våra patienter

Ta det första steget

Det finns ingen anledning till att fundera längre. Boka en tid hos oss redan nu.

Boka tid

Du är i trygga händer

Vi är Sveriges mest rekommenderade svettklinik. Läs vad våra klienter säger om oss.