Handsvett – Så behandlar vi svettiga händer

Handsvett har vi alla, men somliga svettas onormalt mycket. Handsvett kan påverka det sociala och yrkesmässiga livet negativt, eftersom det inte sällan tolkas som ett tecken på nervositet och osäkerhet. Svettiga händer reducerar livskvaliteten, men det behöver inte vara så. Det finns effektiv och snabb behandling att tillgå.

På Svettkliniken behandlar vi handsvett med läkemedelsinjektioner i huden. För de flesta upphör svettningen i det närmaste helt inom 1 vecka. Effekten av en behandling mot handsvett brukar hålla effektivt i cirka 6 månader.

Svettning är en naturlig funktion. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppsytan och det finns speciellt många på handflator och fingrar. Detta för att en lagom mängd svett från händerna är viktigt för att få ett bra grepp.

De som har hyperhidros eller svettiga händer har inte fler eller större svettkörtlar än andra, men har svettkörtlar som är överaktiva. Hjärnan överreagerar på stimuli som värme, ansträngning, stress och oro och skickar ut för mycket nervsignaler till svettkörtlarna. Det gör att svettkörtlarna överstimuleras och producerar för mycket svett.

Orsaken till hyperhidros är inte fullt ut känd. Palmar hyperhidros, det vill säga handsvett, kan debutera tidigt i barndomen och är många gånger ärftlig.

Onormalt mycket svett i händerna kan medföra att den drabbade hämmas i vardagen. Svettiga händer kan göra att det känns svårt att hälsa och ta andra i hand. Handsvetten lämnar fläckar på datormusen och tangentbordet. I skolan blöts papper ner och texten man skrivit smetas ut.

Med alltför svettiga händer är det lättare att tappa saker då man får ett dåligt grepp. På vinter fryser man mer om händerna om de är blöta. Risken för sprickor och infektioner i huden ökar.

Sammantaget medför handsvett svårigheter både i yrkeslivet och socialt. Handsvett kan uppleves pinsamt. Roliga aktiviteter kan bli ångestladdade och ha allvarliga psykosociala konsekvenser när man drar sig undan. Med behandling kan du slippa oroa dig över att svettas mycket från händerna och få en förbättrad livskvalitet.

Om det finns ett enkelt sätt att minska handsvetten – eller åtminstone att ta kontroll över den – är detta såklart att föredra. På apoteket kan du köpa receptfri antiperspirant som innehåller aluminiumklorid. Ett sådant medel applicerar du på händerna inför läggdags och sedan får det verka medan du sover. Medlet finns som både stick, wipes, kräm och lotion.

Om antiperspirant inte hjälper tillräckligt eller ger biverkningar bör behandling med läkemedelsinjektioner med Btx prövas. Svettkliniken är ledande inom behandling mot handsvett.

Läkemedlet gör att nervändorna inte kan skicka signaler till svettkörtlarna. På så sätt kan inte svettkörtlarna aktiveras och svettproduktionen upphör. För de flesta upphör svettningen helt inom en vecka. Effekten av blockaden varar i allt från 3-12 månader men oftast kring ett halvår.

Hur länge effekten håller beror på ditt immunförsvar, dvs hur fort immunförsvaret bryter ned blockaden. Behandlingen är inte permanent. När svettningen kommer tillbaka får en ny svettbehandling göras.

Du får boka in en läkarkonsultation innan du gör din första svettbehandling hos oss. Under konsultationen går läkaren igenom svettbehandlingen, hur den går till, förväntad effekt och eventuella biverkningar som du bör känna till. För läkaren är det också viktigt att veta om du är gravid eller ammande, har någon sjukdom, äter mediciner eller har en känd överkänslighet mot bedövningsmedel.

Läkemedlet som kommer injiceras i händerna skrivs ut på recept inför behandlingen och hämtas ut på apoteket direkt innan behandlingen. Du behöver inte vara fastande innan behandlingen.

Den legitimerade vårdgivaren följer ett mönster som kan liknas ett rutnät. Injektionerna ges endast i huden. Behandlingen går fort och är klar på några minuter. Du får smärtlindring med et morfinliknande preparat under behandlingen.

Samma dag som svettbehandlingen gjorts är det bra att undvika aktiviteter som kan öka kroppstemperaturen, exempelvis kraftig fysisk aktivitet, sauna och varma bad. Undvik också massage över det behandlade området. På så sätt sprider sig inte läkemedlen för mycket i huden. Då du får ett morfinliknande preparat under behandlingen får du inte köra bil efter behandlingen.

Det tar några dagar innan läkemedlet hittar rätt och binder till sändaren på nervändan. De första veckorna efter behandlingen kan du bli väldigt torr om händerna. Använd då mjukgörande kräm.

Alla biverkningar är lokala och alltid övergående. En möjlig biverkning av behandlingen mot svettiga händer är svaghet i “pincettgreppet”. Muskelsvagheten är övergående. Den nedsatta greppförmågan återfås alltid. För dom som får en svaghet är det över inom ett par veckor. En annan vanlig biverkning är små blåmärken i behandlingsområdet.

Kompensatorisk svettning är mycket ovanlig. Oftast minskar svettproduktionen på fötterna efter en svettbehandling i händerna, något många ser som en positiv biverkan.

Vi har nöjdast patienter enligt Google

Boka behandling

Här kan du boka tid för konsultation eller behandling.